2016. augusztus 12., péntek

Paradicsom és paradicsom

Valószínűleg az idén ez volt az utolsó nagyobbnak mondható befőzésem. Vettem 10 kg Lucullus paradicsomot, aminek kevés magja van, és jó sűrű mártás főzhető belőle. Az érettekből fűszeres (főként spagettire szánt) mártást főztem hagyma, fokhagyma, só, bazsalikom (friss és szárított) és orgenó felhasználásával. 13 üveget töltöttem meg, a maradék kb másfél adagot azonnali tesztnek vetettük alá. A fiúk szerint igen jól sikerült.
A kevésbé érettekből savanyítottam ezen ötlet alapján felbuzdulva. Igazából az zöld paradicsomok közé is szokott érettebb (de nem teljesen érett) bekerülni, szóval remélem, hogy ez is jó lesz.
Újítás: A szokásos (k n o r r) felöntőlébe 2,5 dl 10 %-os ecet és 1,5 dl almaecet (idei nagy favorit!) került.
De mi is a szokásos? Elkészítem a leírás szerint 1.8 l vízzel, felfőzéssel, 5 ek cukorral, 4 dl ecettel a felöntőlevet. Egy kicsit áll, a fűszerek nagy része leül az aljára, és csak a felső, szinte fűszermentes levet használom.  De ez nekem nagyon tömény, így amikor a paradicsomkarikákat betöltöttem az üvegbe, akkor kb a 2/3-ig töltöm csak ezzel a lével a többit vízzel pótoltam. Most nem akartam hőkezelni az automatában, ezért melegen töltöttem fel az üvegeket, majd száraz dunsztba kerültek a mártások mellé. Remélem, hogy jó lesz!
Úgy is csak én eszem ilyesmit a családban.. :-(


2016. augusztus 8., hétfő

A nyár ízei...

... ismét bekerültek az üvegbe. Hirtelen jött ötletből vezérelve a szombati piacról 12 kg érett ökörszív paradicsommal tértem haza és délre már kész is volt a 15 üvegnyi mediterrán jellegű paradicsommártás. Ezek az üvegek is 7,2 decisek, szóval nagyobbak, mint a bolti forgalomban lévők. De pontosan olyanok, mint amilyennek szeretjük: hagymás, fokhagymás, oliva olajos, bazsalikomos. 

Bogi hősiesen pucolta a fokhagymát, és közben azt is kitaláltuk, hogy ez a mai lesz a barack-nap is! A fiúk hazahoztak 24 kg barackot, és ebéd után nekiláttunk a feldolgozáshoz. A három segédem folyamatos minőségellenőrzést is folytatott, hogy csak is a legfinomabb barackok kerüljenek az üvegbe. Sok kuktával sok a veszteség, de így is sikerült 43 befőttel gazdagítani a raktárkészletet.
Sajnos dzsemnek nem maradt egy-két kiló sem, szóval még vennem kell.

2016. augusztus 6., szombat

A málna fagyi

Idén még nem készítettünk saját gyártású fagyit, pedig tavaly azt képzeltünk, hogy jár majd a Smoothie készítő, és végig a finom gyümölcspürés finomságot nyaljuk.
De a napokban olvastam a Gyereketető-n egy igazán izgalmas mindenmentes fagyi receptet. Ez annyira izgatta a gondolataimat, hogy szinte minden alapanyagot megvettünk hozzá, és tegnap Bogi segítségével összeállítottuk. 
A mi receptünk ez lett, mivel nem kaptunk kókusztejet:
  • 1 bögre tej (sima 1,5-ös tej)
  • 1 bögre  málna 
  • 2 evőkanál chiamag
  • 2 evőkanál kókuszcsipsz 
  • és a bűnözés netovábbjaként egy kis cukor.
Íme az első szépség:

2016. augusztus 5., péntek

Így szárítunk mi!

Nyaralni voltunk a tenger mellett. Annyira ott voltunk, hogy a kikötő mellett volt a szállásunk, de a szobában sem és a fürdőben sem volt lehetőség a teregetésre. Az első este vállfákra akasztottuk a törölközőket,  a szobai tükör szélére akasztottuk. (Csak itt volt kiálló perem, amiben a kampó megakadt.) 
Már-mér azt hihettük, minden OK, de reggelre a mikroszálasok mind megszáradtak, viszont a frottírok jól bebüdösödtek. A férjem már a kukába akarta dobni a poshadtakat, de lebeszéltem róla, hogy azt én majd otthon szépen kifőzöm, és olyan illatosak lesznek, mint amilyenek lenni szoktak.
De akkor is, ki kellene teregetni a strandolós dolgainkat!
És ekkor jött a nagy ötlet!
Bogi éppen az indulás előtt kapott a névnapjára egy zsinórkészítőt (knitting mill), egy ilyet:
Forrás

2016. augusztus 4., csütörtök

Ajándék Kormosnak

Csak öt éjszakát töltöttünk távol kis barátunktól, de így is volt egy kis morcogás. Hédi nénivel sikerült éreztetnie, hogy jó ez, van ellátás, de hiányzik neki a családunk. Persze nekünk is hiányzott a szőrgombóc, ezért meg akartuk lepni. Mit is hozhatnánk Kormosnak a nyaralásról?
Természetesen valami ehetőt, mivel ennek tud a legjobban örülni. Először azt a rozmaring ágat aduk oda, amely Bogi zágrábi ebédjét díszítette, de ma már a csomagba rejtett finomságok is előkerültek:
Sajnos a lucernás puffancs nagyon nem jött be, de a magvas golyó igen.
A Rab-szigeti Dm-ben vettük, és így néz ki a csomagolás:

2016. július 28., csütörtök

Mit keres a fagyasztóban?

Jogos kérdés, hogy mit keres  fagyasztóban, a jégkrémek mellett  ennyi (egyébként dulpa sorban :)) folyékony-szappanos tasak.
Nagyon egyszerű a megoldás!
Az utóbbi években szépen lassan tönkrementek a jégakkuk, megrepedtek a a forrasztásoknál, és különböző helyzetekben folyt ki belőlük a lé.
Ezek a folyékony-szappanos utántöltőket elég masszívnak találtam a fagyasztáshoz. 
Eddig jól teljesítettek, és nagy előnyük, hogy ha a nyaralás végén nincs rájuk szükség, akkor egyszerűen kiöntjük belőlük a vizet, és kevés helyet foglalnak a hazaút során.
Ugye mekkora ötlet?

2016. július 23., szombat

Kormos, aki érdeklődik a 3D nyomtatás iránt

Kevés nyuszi mondhatja el magáról, hogy találkozhat 3D nyomtatóval. De Kormos igen érdeklődő, és mivel a Campus fesztivál ideje alatt a munkahelyi nyomtató a lakásba jött haza, így volt alkalma kipróbálni.
A legelső alkalommal beült szépen a tálcára, de azt sajnos nem tudtam lefényképezni. De a kanapéről szívesen nézelődött játék közben, és nagyon fontolgatta, hogy beleugrik. Persze végül nem tette meg.