Többek között töltött káposztát. Mivel tegnap a Konyhafőnökben ez volt a feladat, a család ezt akart enni. Így megfőztem a saját verziómat, savanyú káposztával, füstölt hússal. A zsűri úgy döntött, hogy versenyben maradok és felmehetek a galériára. :-)
Ééééés sütöttem még rakott sütőtökös csirkét.
Na jó, tudom, hogy nem ez a legjobb ételfotó a világon, de az az ötlet nagyon megtetszett. (Nőklapja konyhája, 2015. őszi szám)
A lényeg, hogy kivajazott sütőtálba alulra sütőtök szeleteket teszünk, sózzuk, borsozzuk. A csirkemellszeletek fűszerezése is só és bors, melyeket a tökökre teszünk, felülre újabb tökréteg következik. A tetejére zsályaleveleket tettem és tejszínnel leöntöttem. 200 fokon sütöttem alufóliával letakarva kb. félidőig. Sok levet engedett, melyet menet közben leöntöttem. A végén, hogy a zsályalevelek ne égjenek meg, edami sajt szeleteket tettem rá.
A zsálya és a sütőtök tökéletes párosnak bizonyult.
A számomra kedves ötletek, alkotások, tevékenységek gyűjteménye, időnként egy kis nosztalgiával, visszaemlékezéssel.
2015. október 16., péntek
2015. október 12., hétfő
Sokan lettek a követőink
Ha persze nem itt blogon, és nem a fb-on. A Kutatók éjszakáján.
Újdonságként wcpapírgurigákat hasznosítottunk, és cuki Minionok lettek belőlük. Íme a mintadarab:
És így mutattuk meg, hogy miket kell begyűjteni az asztalról ahhoz, hogy kezdhessük a munkát:
Csoda aranyos minionok készültek, volt köztük könyvet olvasó, macit ölelgető és szerelmes is! Sajnos képek nem készültek róluk.
Újdonságként wcpapírgurigákat hasznosítottunk, és cuki Minionok lettek belőlük. Íme a mintadarab:
És így mutattuk meg, hogy miket kell begyűjteni az asztalról ahhoz, hogy kezdhessük a munkát:
Csoda aranyos minionok készültek, volt köztük könyvet olvasó, macit ölelgető és szerelmes is! Sajnos képek nem készültek róluk.
2015. szeptember 28., hétfő
Mit is főzhetnék céklából?
A családom nem eszi a céklát. A szokásos savanyúságot sem, de a sima pároltat sem.
Mivel a kertben van még pár gumó, ki kellet próbálnom, hogy milyen lenne a céklás krumplipüré, melyet a múlt hétvégén az egyik étterem étlapján láttam. Együtt főztem a céklát a krumplival, és mivel megfőve a cékla még mindig keményebbnek tűnt, így nem csak simán összetörtem, hanem mixerben nagyon sima pürévé kevertem (szokásos vajjal és tejjel). Az íze finoman édeskés kevésbé földízű, a színe, az valami csoda. Nem is fotóztam, mert biztosan nem tudtam volna visszaadni azt a színt. Olyan bíborosan élénk piros volt.
Éééés, mindenki megkóstolta, és bár megdícsérni nem merték, azért fintor nélkül fogyott el a tányérról!
Legközelebb csak a céklát fogom turmixolni és ezt a pürét keverem majd a krumplihoz. Így megmaradhat a püré jó állaga is.
Szintén kb egy hete hallottam arról, hogy cékla levelét a mángoldhoz hasonlóan meg lehet párolni. Gondoltam, ha a hétvégi akciómat pár saját termésű, de igen apró gumó bánja, akkor a leveleket nem dobom ki. Olajon zúzott fokhagymát pároltam, erre dobtam a megmosott, összetépkedett leveleket. Sóval és citromlével ízesítettem. Nagyon finom lett, és valóban hasonló lett a blitvához, csak még volt egy kis céklaíze és színe is.
De ilyen gyönyörű színek voltak benne:
A fenti párolt verzió délután még egyszer megfőztük, így most a maradék céklák levél nélkül árválkodnak a kertben.
Mivel a kertben van még pár gumó, ki kellet próbálnom, hogy milyen lenne a céklás krumplipüré, melyet a múlt hétvégén az egyik étterem étlapján láttam. Együtt főztem a céklát a krumplival, és mivel megfőve a cékla még mindig keményebbnek tűnt, így nem csak simán összetörtem, hanem mixerben nagyon sima pürévé kevertem (szokásos vajjal és tejjel). Az íze finoman édeskés kevésbé földízű, a színe, az valami csoda. Nem is fotóztam, mert biztosan nem tudtam volna visszaadni azt a színt. Olyan bíborosan élénk piros volt.
Éééés, mindenki megkóstolta, és bár megdícsérni nem merték, azért fintor nélkül fogyott el a tányérról!
Legközelebb csak a céklát fogom turmixolni és ezt a pürét keverem majd a krumplihoz. Így megmaradhat a püré jó állaga is.
Szintén kb egy hete hallottam arról, hogy cékla levelét a mángoldhoz hasonlóan meg lehet párolni. Gondoltam, ha a hétvégi akciómat pár saját termésű, de igen apró gumó bánja, akkor a leveleket nem dobom ki. Olajon zúzott fokhagymát pároltam, erre dobtam a megmosott, összetépkedett leveleket. Sóval és citromlével ízesítettem. Nagyon finom lett, és valóban hasonló lett a blitvához, csak még volt egy kis céklaíze és színe is.
De ilyen gyönyörű színek voltak benne:
A fenti párolt verzió délután még egyszer megfőztük, így most a maradék céklák levél nélkül árválkodnak a kertben.
2015. szeptember 5., szombat
Biciklis felvonulásra készültünk....
....aztán az időjárás másként gondolta.
Bogi egyedül feldíszítette a biciklije kosarát, amit végül csak pár nappal később mutattunk meg a "közönségnek".
(Igazából a bicikli még mindig feldíszítve áll a tárolóban, a sóvirág száraz és itt-ott hullik is. )
2015. szeptember 2., szerda
Karkötők
A nyaraláson lépten-nyomon csomózott karkötőkbe botlottunk. Volt, ami készen volt (középen névvel ellátva), volt, ami csak félig volt kész, hogy tetszőlegesen névvel, becenévvel készüljön.
Mivel Bogi a törött ujjával szinte semmit sem tudott csinálni, gondoltam a karkötőkészítés majd leköti. És valóban! Örömmel válogatta a szaténzsinórokat, betűs gyöngyöket.
Íme a teljes kollekció, minden barátnőnek, egy szülinapi buli házi gazda gyerekeinek, és persze magának készültek.
2015. augusztus 6., csütörtök
Pizza-arcok
Kánikula ide, kánikula oda, Bogit nem zavarja. Így tegnap kitalálta, hogy süssünk minipizzákat a Boris könyv alapján. A tészta a szokásos volt, de most salátás tálkával kis kerek pizzák készültek, melyekből arcok és mandalák lettek.
2015. augusztus 5., szerda
Saját termés
A jó munka meghozza jutalmát. Így van ez az itthoni kis kertünkkel. Nem erre alapozzuk a család fogyasztását, de igen jól esik, ha valamit le tudunk szedni. A nyaralás alatt szépen érett a fekete paradicsom, ami nálunk inkább sötétzöld lett valószínűleg a mellette lévő piros fajtával aló összeporzódás eredményeképp.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)