Házi porcelángyurma
Egy láboskában keverjünk össze 1 bögre szódabikarbónát, 1/2 bögre kukoricakeményítőt és 3/4 bögre vizet. Tegyük fel főni alacsony lángra, kevergessük, míg be nem sűrűsödik. Ha már nehéz tovább keverni (vagy egy kupacba összeáll, ez kb. öt perc), így forrón tegyük a masszát egy darab alufóliába, csomagoljuk be, és így hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, elkezdhetünk dolgozni vele.
Én 3 dl-es bögrét használtam a méregetéshez, ebből szép rendes mennyiség lett (kb. egy fél sárgadinnyényi adag), de nyugodtan lehet 2 dl-es csészét, vagy bármit használni, mert csak az arányokat kell követni, azaz 1 - 1/2 - 3/4.
Szárítás: lehet levegőn is szárítani a gyurmát, de én inkább sütőben keményítettem, 75 fokon, résnyire nyitott ajtóval, mindkét oldalon fél-fél órát.
A számomra kedves ötletek, alkotások, tevékenységek gyűjteménye, időnként egy kis nosztalgiával, visszaemlékezéssel.
2015. július 1., szerda
2015. június 28., vasárnap
Amerikai káposztasaláta a saját ízlésünk alapján
Tegnap este amerikai káposztasalátát akartam készíteni, és keresgéltem a receptek között. Nem volt célom a KFC-s teljes leutánozása, csak valami ahhoz hasonlót szerettem volna. Ezt a receptet dolgoztuk át.
1 fel káposzta gyalulva, besózva majd kinyomkodva
2 evőkanál mustár
8 evőkanál majonéz
egy fél citrom leve
2 pohár joghurt
2 evőkanál méz
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál fehérborecet.
Ez utóbbiakból egy öntetet kevertünk, melyet a kinyomkodott káposztához kevertünk. Egy éjszaka a hűtőben csak használt az ízeknek.
Kb. így nézett ki:
1 fel káposzta gyalulva, besózva majd kinyomkodva
2 evőkanál mustár
8 evőkanál majonéz
egy fél citrom leve
2 pohár joghurt
2 evőkanál méz
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál fehérborecet.
Ez utóbbiakból egy öntetet kevertünk, melyet a kinyomkodott káposztához kevertünk. Egy éjszaka a hűtőben csak használt az ízeknek.
Kb. így nézett ki:
Forrás: http://farm3.static.flickr.com/2494/4407918825_edd81ae691_o.jpg |
2015. június 22., hétfő
Eper 2015
Lassan három hete már az üvegekben figyel az idei eperlekvár készlet, csak a képek a telefonomban ragadtak.
Ilyen gyönyörű eper került feldolgozásra:
És így fest a feldolgozás után:
A tavalyi fogadalmamat megtartom, hogy minden üveget felcímkézek, még akkor is, ha nagyon-nagyon látszik a tartalma. Így ennek a szívecskés címkének Bogi is nagyon örült.
Ilyen gyönyörű eper került feldolgozásra:
És így fest a feldolgozás után:
A tavalyi fogadalmamat megtartom, hogy minden üveget felcímkézek, még akkor is, ha nagyon-nagyon látszik a tartalma. Így ennek a szívecskés címkének Bogi is nagyon örült.
Rebarbarás kocka
Hozzávalók:
3 tojás20 dkg cukor
1 pohár (175 gr) tejföl
1 tk vaníliakivonat/1 vaníliáscukor
1 tk citromlé
20 dkg liszt
7 gr sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
6 rebarbaraszár
csipet só
szeletelt mandula a tetejére
1. Az egész tojásokat elkeverjük a cukorral, a tejföllel, a vaníliával és a citromlével.
2. Hozzákeverjük a sütőporral, szódabikarbónával és a csipetnyi sóval elkevert lisztet.
3. Sütőpapírral bélelt 20x30-as formába öntjük, a tetejére sorakoztatjuk a rebarbaraszárakat, megszórjuk a mandulával.
4. Előmelegített 180 fokos sütőben tűpróbáig (kb. 30-35 perc) sütjük
Forrás
2015. június 16., kedd
2015. június 12., péntek
Búcsú a két tanító nénitől
Tegnap a gyerekek és a szülők közösen köszönték meg a két tanító néninek az áldozatos munkájukat. A vásárolt ajándék mellé személyes, a gyerekek munkáját is magába foglaló emlékkönyvet adtunk.
Mivel éppen az utolsó napon készült el, így nem fotóztam le a borítót, de egy-egy vászonkötéses, szatén szalaggal díszített könyvet adtunk.
Mik is kerültek bele?
Természetesen a gyerekek rajzai, fényképek, a kirándulások helyszínei, a színházi előadások plakátjai, köszönet nyilvánítás, névsor, az egyik anyuka alkalomra írott verse..... és pl. egy-egy ilyen lap a gyerekek ujjlenyomatával:
Kettő, nagyon hasonlót készítettünk mert mindenképpen eredetit szeretünk volna adni. A gyerekfigurák végig követték a könyveket, a témák elvásztó lapjait és abból a szlovák Tesco-s újságból származnak, amit pünkösdkor hoztunk Kassáról. :-)
Ilyen volt az utolsó oldal:2015. június 11., csütörtök
Ismét Anyukám mondta....
Ezen a pünkösdön is világot láttunk. A szokásos helyen aludtunk, a szokásos hegyen jártunk és bár még csak másodjára voltunk ott: a szokásos étteremben ettünk. :-)
Lássuk, hogy mis volt menü:
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)