2014. augusztus 25., hétfő

Dédimama is ezt mutatta...

...hogyan kell a virágokkal lőni. Igaz, mi lándzsás útifűvel próbáltuk.
Forrás: http://krokotak.com/2014/08/flower-gun/

A mese ölelése - Gyulán

A nyáron egy este erejéig eljutottunk Gyulára. Bár semmit sem tudtunk az aznapi programról, ott a helyszínen kiderült, hogy éppen akkor volt a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja. A néptáncosokon kívül volt mindenféle kísérő rendezvény a kirakodóvárástól a kézműveskedésig. Ami leginkább megfogott bennünket az Csernik Szende székely lábbábos "A mese ölelése című" műsora volt. Ennek az elejét, az igazi lábbábos részt nem láttunk, a közönséggel együtt zajló mesélést viszont igen. Ebbe még Bogi is beszállt, mivel az első kislánynak lett egy kis gondja, és muszáj volt leváltani.
Nos, Szende weboldalán sok információhoz juthatunk, és remélem, hogy lesz még alkalmunk találkozni vele.
2013. június 20. (perme.hu)

Újabb fonat

Ennyire oldalra még nem húztam ki a fonatot, inkább igyekeztem hátra irányítani. Persze ez egy "alulrabehúzós", amit még csak egyszer csináltam.
Forrás:http://thebeautydepartment.com/2011/08/the-long-the-short-of-it/

2014. augusztus 22., péntek

Hercegnős frizura

Kipróbáltam egy fonást, nem emlékszem rá, hogy korábban láttam volna ezt a megoldást.
Így nézett ki a párjával (na jó, a választékra nem figyeltem :-)):
Aztán pár nappal később találtam ezt:

2014. augusztus 18., hétfő

Felöntőlé savanyúsághoz

Csak, hogy ne kelljen keresgélnem:

1 cs. K n o r r savanyúságtartósító, amelyet a leírás alapján 1,8 l vízzel, 5 ek cukorral felfőzök, és végül 4 dl 10%-os ecetet keverek bele. Ez áll kb 10 percig, ez idő alatt a fűszerek leülnek benne, és csak a felső fűszermentes levet használom. Korábban mindenestől öntöttem, de akkor a fűszerek még tovább ízesítették a savanyúságot, ami nekem már túl fűszeres volt.
Nos, miután kész a lé, bepakolom az üvegbe a zöldséget, vagy most éppen a dinnye héját, 1 ek cukrot teszek rá, majd az üveget a feléig (egy kicsit talán tovább) öntöm a lével, és a többit sima vízzel pótolom. És utána mehet az automatába 85-90 C°-ra és 30 percig. Általában elég a 85 fok, de ha nagyon kemény alapanyag is van (pl. répa hasáb), akkor jobb a 90 fok.
Pl. ilyen finomságok készültek: