2013. augusztus 24., szombat

Fagyikészítő (MUZG)

A nyár folyamán Bogi kapott fagyikészítő poharat. Egészen pontosan nekünk ezek vannak meg:


De hogyan is működik?


A só megolvasztja a jeget. Miközben olvad a jég, a jeges víz hidegebb, mint maga a jég. A jeges víz lehűti az alumínium tálat. Az alumínium tál olyan hideg, hogy újra megfagyasztja a benne lévő kevert folyadékot, amiből így fagyi lesz.
 Nem kell hozzá tudás, csak jég, só, valamint az íz, ami lehet kakaó, szörp, vagy akár joghurt.
Hogy is jön ez össze?
Használat:
1. Tégy a bögre aljába 4 jégkockát, és 4 kanál sót (ez a fagyival nem érintkezik, csak a kémiai reakciót váltja ki, amitől a pohár tetejében fagyi lesz)!
2. Csavard rá a közepét, tegyél a formába tetszőleges ízt, amiből a fagyit szeretnéd!
3. Zárd rá a tetejét, és rázd 3 percig!
Jó étvágyat a kész fagyihoz!

 A tesztelés során a következő tapasztalatokat tudom mondani:
  1.  Miből készüljön fagyi? Nálunk a gyümölcsjoghurt vált be, abból is a kevésbé folyós, de ami ennél is fontosabb, hogy édesebb legyen. A hűtés/fagyasztás csökkenti az édes ízt.
  2. Gyorsabb a fagyihoz jutás, ha kisebb jégkockákat használunk, mert azok hamarabb oldódnak a só hatására. Kevés vizet visszazárható tasakban lapos jéggé fagyasztottam, ez könnyen törhető, ha párszor földhöz vágjuk. Ezzel a törmelékkel töltöm a bögrét.
  3. Ha minden fagyihoz 4 kanál sót használunk, akkor az nálam pazarlás. Egy gombóc fagyi után még legalább kettőt meg lehet fagyasztani. 
  4. Sőt! Tegnap a bögrét a sós jeges vízzel együtt betettem a fagyasztóba, és így használtuk utána. Tökéletesen működött így is. A fagyóból kivéve egy kicsit átmelegítettem a kezemben, csak annyira, hogy a tömb elváljon a bögre oldalától. Mire betöltöttük a joghurtot, és lezártuk,  már rázható is lett.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...