2020. szeptember 10., csütörtök

Szilárd tusfürdő végre a közelünkben!

 A nyáron volt időnk kísérletezni és úgy vásárolni, hogy elkerüljük vagy legalább is csökkentsük a műanyag csomagolásokat. Végül is azt mondhatom, hogy egy kicsit is odafigyelünk, akkor egy idő után már zavaró a rengeteg (sokszor indokolatlanul felesleges) műanyag csomagolás. Voltunk a Csuporkában és a Cekkerben, de alapvetően a piacon is remekül műanyagmentesen vásárolni.

Sokat gondolkodtam, hogy milyen volt a kamaszkorom idején mindez.Beszélgettünk erről Bogival és akkortájt elcsíptünk egy szilárd tusfürdő - szilárd sampon reklámot is. Valószínűleg ettől frissültek fel az emlékeim, hogy akkoriban szappannal zuhanyoztunk és mosdottunk, és persze a kézmosásnál is ezt használtuk. És mibe volt ez csomagolva? Papírdobozba, vagy két rétegnyi papírba. A Csuporkában Bogi próbaként vett egy tustömböt és egy szilárd sampont kipróbálásra, és ahogy látom megkedvelte. Én is gondolkodok a váltásban, miután az itthoni tartalék készletet elhasználtam.

De, ma olyan tusfürdőt találtam, amely felakasztható! Íme, ez az!

A saját képen nem igazán látszik, de az egész tömb egy görcsre kötött zsinórra van ráapplikálva. Nagyon menő! Egyszerűen muszáj volt elhoznom Bogi legnagyobb örömére.


2020. július 1., szerda

Tortamérgezés ellen meggyes linzer

Már túl voltunk két tortán, mire eljött Bogi napja. Szerettük volna családi körben köszönteni, de úgy, hogy legyen is valami a gyertyák alatt, de még sem klasszikus torta legyen. Ebben azért jeleskedtünk már párszor, mert Pisti almáspite-tortát kapott pár alkalommal, apa pedig dunahullám-tortát. Na jó, Boginak is volt már rendhagyó tortája, mint most:
A metszete is igen látványos, mert sikerült egyenletesen elrendezni a tölteléket.
Az ötletet Erika múltkori meggyes sütije adta, ami nagyon ízlett Boginak.
Hogy az utókornak is meglegyen a recept:
50 dkg liszt
1 Rama
20 dkg porcukor
4 tojás sárgája
1 cs sütőpor
annyi tejföl, amellyel jól gyúrhatóvá válik a tészta.

A töltelék bő 1 kg magvazott meggy, amit egy kis cukorral összeforgatva fél napig állt a hűtőben. A levét kinyomkodtam, és kinyújtott tésztára egyengettem. Alá és közé szórtam grízt, hogy a sütés közben fel tudja szívni a meggylé maradékát.

A torta a születésnapot megelőző éjszaka sült, amikor az ünnepelt már régen aludt. A virágok és levelek elrendezésében apa volt segítségemre.

Boldog 13. születésnapot, Bogi!


2020. június 20., szombat

Ez most nem muffin

Kipróbáltam a rebarbarás muffint tepsis verzióban is. Vagyis a eredeti mennyiségű joghurtos kevert tészta (2 pohár joghurt, 4 tojás, 1 pohár cukor, 4 pohár liszt, 1 csomag sütőpor, 1 pohár olaj) került a tepsibe. Erre jöttek átlósan a rebarbara szárak tisztítva, illetve, hogy a maradék bonbon töltelék is fel legyen használva az egyik sarokban kókuszos csíkok is látszanak.
Mivel most arányaiban több rebarbara került a sütibe, így több cukrot is elbírt volna, amit utólag porcukrozással pótoltunk.

Örök naptár

Ezt a modellt (pontosabban az alapmodellt) egy hallgatóm készítette pár éve. Akkor nyomtattunk neki belőle, illetve egy bemutató darabot még akkor. Tavaly Tamásnak az IK logójával ellátott Pearl gold színűt és most Ildikó kolléganőm következett.
Feltűnhet, hogy a hátoldalát egy cuki cica díszíti. A modell egyedisége abban rejlik, hogy a hátoldalon lévő minta cserélhető. Most ez a kép került mintává alakításra és valamikor egy nem tervezett tükrözésre:
A végén dilemmáztunk, hogy az egész egy színből legyen-e. Végül a napkockák bézs színűek lettek:

2020. június 19., péntek

Mogyoróska kincse

Bogi a pünkösdi hétvégét Mogyoróskán töltötte, ahonnan kipihenten és egy nagy szatyor kakukkfűvel tért haza. Este levagdostuk a gyökereket, majd egy terítőn hagytuk megszáradni. Közben használtunk belőle a kétszer is, de jobbnak láttam, ha az aroma megőrzése érdekében üvegekbe rejtem. Így a leveleket és a virágokat a szárról leszedegettem, és két üveget töltöttem meg vele.
A szárakat megkapta Kormos, aki nagy boldogsággal elropogtatta a szénázás közben.

2020. június 18., csütörtök

Mentás vs bazsalikomos eperdzsem

Az első fűszerezett eperdzsemmel tavaly próbálkoztunk, miután valahol már kóstoltunk ilyeneket. A mentás nagyon hamar elfogyott, a bazsalikomos lassabban, köszönhetően annak, hogy nem emlékeztünk arra, hogy mi is lehet az E+B felirat jelentése. 😉 Akkor nagyon óvatosan bántunk a fűszerekkel, idén bátrabbak voltunk. A mentás két körben, a bazsalikomos csak egy kisebb adagban készült.

Sajnos a képek nem adják vissza a dzsem gyönyörű színét, amely sajnos nagyon múlandó. Bár, amilyen tempóban fogy a mentás, nem lesz ideje kifakulni. 😀

2020. június 16., kedd

Áfonyás vs rebarbarás

A joghurtos kevert süti receptje régi családi kincs. Ha csak fele mennyiséget keverek (1 pohár joghurt, 2 tojás, fél pohár cukor, 2 pohár liszt, fél csomag sütőpor, fél pohár olaj), akkor éppen 12 muffin jön ki ebből a mennyiségből.
A friss gyümölcsök idején megért egy próbát, hogy friss áfonyaszemekkel vagy rebarbara darabokkal kísérletezzek.
Az áfonyás Bogi kedvence, a rebarbarás a férjemé. Szóval az állás: 1:1.
Ugyanez az alaptésztája a "Mindent bele" muffinnak is, amely csokidarabok, aszalt gyümölcsök, müzli és cukorkák változó mennyiségét tartalmazza.