2022. július 18., hétfő

Mórabóra

A héten többször is úton voltunk, olyan helyen is, ahol mostanában nem nagyon jártunk az év ilyen időszakában. Július van, és egymást váltják érésben a gyümölcsök. A cseresznye már rég a múlté, meggy még van, a sárgabarack éppen most van a csúcson és közeleg az őszibarack a szilvákkal. Persze ez nem újdonság. De úton-útfélen sikerült mórabóra szilvába botlanunk. Például a 4-es főúton mellett Karcag-Kisújszállás térségében. Persze nem álltunk meg akkor, de vasárnap Szoboszlón voltunka repülőnapon, és ott, a reptér bejáratánál volt egy hatalmas fa/bokor. 

A képen is látszik, hogy valóban nem kicsi, és valósággal fürtökben lógott rajta a gyümölcs. Erre a fára nem is emlékeztem, de igazán jó érzés volt a gyermekkorom kedvelt helyszínén egy másik helyszín érdekes gyümölcsével találkozni. 

Az enyhén rózsaszínesek már ehetők, nagyon picit édeskések,  a sárga részek inkább savanykásak. De, mivel én éppen ezt az enyhe ízvilágot kedvelem, nagyon bejött. Szóval, aki szereti menjen a szoloszlói reptér sarkára (Böszörményi és Huba utcák sarka, 47.454856, 21.392263), és kóstolgassa! 😀

Gyerekkoromban falun ismert volt ez a szilva, volt a rokonaimnál is, és a szomszédunk kertjében is, amit mi műveltünk. Inkább bokrokra emlékszem, mint fákra. Az mondjuk a sárga fajta volt, ami megérve is sárga maradt. Egy sötétebb fajtát találtam itt a Csapó utcán is. Akkor nem is értettem, hogy hogy került ide, de  most már tudom, hogy a régi kis házak kertjeiből maradt meg. Valahogy a városrendezéskor sikerült belekomponálni a műbe. Sokáig  a Csapó kanyarban is volt egy nem túl dekoratív bokor, amit tavaly vagy egy évvel korábban kivágtak. Sajnos nehezen viselte a városi lét a természet rendjét, hogy a megérett gyümölcs lepotyog a földre. De egy kicsit feljebb, mármint az Árpád tér irányába, van egy kisebb, kevesebb gyümölccsel. Remélem, hogy nem hívja fel nagyon magára a figyelmet, így sokáig maradhat a sorban. Azt a szilvát is teszteltem. Rendben van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...