2015. szeptember 28., hétfő

Mit is főzhetnék céklából?

A családom nem eszi a céklát. A szokásos savanyúságot sem, de a sima pároltat sem.
Mivel a kertben van még pár gumó, ki kellet próbálnom, hogy milyen lenne a céklás krumplipüré, melyet a múlt hétvégén az egyik étterem étlapján láttam. Együtt főztem a céklát a krumplival, és mivel megfőve a cékla még mindig keményebbnek tűnt, így nem csak simán összetörtem, hanem mixerben nagyon sima pürévé kevertem (szokásos vajjal és tejjel). Az íze finoman édeskés kevésbé földízű, a színe, az valami csoda. Nem is fotóztam, mert biztosan nem tudtam volna visszaadni azt a színt. Olyan bíborosan élénk piros volt.
Éééés, mindenki megkóstolta, és bár megdícsérni nem merték, azért fintor nélkül fogyott el a tányérról!
Legközelebb csak a céklát fogom turmixolni és ezt a pürét keverem majd a krumplihoz. Így megmaradhat a püré jó állaga is.

Szintén kb egy hete hallottam arról, hogy cékla levelét a mángoldhoz hasonlóan meg lehet párolni. Gondoltam, ha a hétvégi akciómat pár saját termésű, de igen apró gumó bánja, akkor a leveleket nem dobom ki. Olajon zúzott fokhagymát pároltam, erre dobtam a megmosott, összetépkedett leveleket. Sóval és citromlével ízesítettem. Nagyon finom lett, és valóban hasonló lett a blitvához, csak még volt egy kis céklaíze és színe is.
De ilyen gyönyörű színek voltak benne:
A fenti párolt verzió délután még egyszer megfőztük, így most a maradék céklák levél nélkül árválkodnak a kertben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése