2015. május 9., szombat

Bodzavirágból, bodzavirágból ....

...hullik a, hullik a sárga virágpor.

A szomszéd udvaron hatalmas bodzabokor volt, amelyet az építkezés után kivágtak. Fájt a szíven érte, és pár évig különböző kirándulások alkalmával került hozzánk egy-egy adagnyi virágzat. Pár éve azonban észrevettünk, hogy a kivágott bokor átjött hozzánk, és a bokrok, gazok között először fel sem tűnt, de évről évre egyre nagyobb, dúsabb lett. Nagyon drukkoltam neki!  Erre az évre akkorára nőt, hogy bőven tudunk bodzaitalt készíteni, de még talán bogyó is marad. Bár abban a madarakkal kellene egyeztetnünk előbb.
Az idei első szüret eredményeként készülőben van az italunk:
Recept:

30 dkg cukor
2 citrom szeletelve
8-10 citompótló
10-12 nagyobb kinyílt virágzat
2,5 liter víz

A cukrot egy kis forró vízben feloldom, majd amíg hűl, beleteszem a  citrompótlókat és a citromkarikákat. Jól megnyomkodom, hogy a citrom rostjait összetörjem. A bodza virágait óvatosan lerázogatom, hogy a bogarak, száraz részek kiessenek belőle, majd a szárakról igyekszem minél jobban leszedni. És már mehetnek is a fazékba, vízzel felöntöm, összekeverem. és lefedve beteszem a spájzba. Kb 2 nap alatt kész.
Leszűröm, és ízlés szerint hígítom.
Idén tesztelni akarom, hogy pillepalackban fagyasztható-e.
Fazékban szeretem csinálni, abban jobban tudom kevergetni. :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése