2019. augusztus 21., szerda

Na, mi készül?

Ma, "hirtelen felindulásból" a piacról ilyen alapanyagokkal tértem haza:
Persze a paradicsom-bazsalikom aránya nem éppen ez volt, kb 20 kg paradicsom került darabolás és turmixolás áldozatává.
Ugye milyen szép?
 A fenti mennyiség 20 üveg (7,5 decis) lasagne alapra és 15 üveg (3-4 decis) spagettimártásra lett elég. A lasagne alap kevesebb ideig fő, és így hígabb. De ez pontosan így jó, mert a tészta ebben a mártásban fő meg. Az ízesítés: só, bors, hagyma, fokhagyma, oregánó és persze bazsalikom olívaolaj alapon.
Ha mindent beleszámolok a fűszerektől a paradicsomig, akkor a bolti ár (600 Ft/üveg) negyedéből hoztam ki a dolgot. És akkor csak az üvegek számával kalkuláltam és az űrtartalmukkal nem.
Bogi szerint ha kitör a világ vége, akkor sem fogunk éhen halni. :)

2019. augusztus 20., kedd

BazsaLicom 2.

Eltelt egy év, és ismét lefutott a karneváli hét annak ezernyi eseményével. Miután nemcsak a Light Ride-on és a kerékpáros felvonuláson, hanem két helyi sétán is részt vettünk, meg kell említeni azt a finomságot, amit a BazsaLicom Foodtrucknél kóstolhattunk: csirkés-pesztós bagelt.
Forrás: http://bazsalicomfoodtruck.com
Persze utcakajaként papírdobozon volt tálalva, de ismét nagyon egyben volt a szendvics. A pirított bagelben pesztó, roston sült csirkemell, hagyma csipsz, rukkola, balzsamecet volt a tartalom. Ha holnap sikerül, akkor veszek még egyet. :)
A desszert kategóriában Bogi is kóstolt, mivel eper szerepelt benne. Ez volt a teljes megnevezés:  Bazsalikomos fehércsoki mousse kekszmorzsán, fahéjas eperraguval.
Nagyon finom volt, a kekszmorzsa igazán roppanós, az eperragu intenzíven epres volt!
Ha lesz még belőle ismétlés, akkor fotózom. :)

2019. augusztus 9., péntek

Újratervezés

Ezen a nyáron igazán nem panaszkodhat a varrógépem, mert több alkalommal is elővettem. Voltak javítanivalók, konyharuhaszegések, de most új életet kapott egy bizonyos anyag. Lássuk mi lett belőle:

És mi volt előtte?
Hát Pisti autós ülésének volt ez a huzata. Pontosabban ez volt a háttámlán, az ülőfelületre még akkor kellett egy új huzatot kreálnom. Egyébként eléggé strapabíró pamut anyagról van szó, amit semmiképpen sem akartam kidobni. Ebből is látszik, hogy Pisti nem mostanában volt kisgyerek, amikor még pamuttal borították a gyereküléseket (kb 20 éve).
Ez a háthuzat belülről volt egy kis vlizzel bélelve, így csak egy vékony réteggel kellett bélelnem, hogy edényfogókesztyű legyen belőle.
És a kesztyű szolgálatteljesítési helye nem nálam lesz, hanem megkapta az eredeti tulajdonos. Hasznát veszik majd az albérletben.

2019. augusztus 8., csütörtök

Ismét barackok

Ma egy kisebb befőzéssel indítottuk a napot. Vettem a piacon 8,5 kg finom, sárga húsú, magvaváló és héjaváló barackot. Ez a legtökéletesebb fajta volt, mivel rekord idő -kevesebb, mint 1 óra - alatt dolgoztunk fel. És, hogy legyen feljegyzés arról, hogy ebből mennyi befőtt lesz: ez éppen egy menet a befőzőautomatában, vagyis éppen 16 üvegre volt elegendő.
 
Itt már fürdőznek az automatában, csak a tető hiányzik róluk:
 
Mire hazajöttünk a városból, kész is volt a dunsztolás.

2019. június 30., vasárnap

Egy tucat

Igen, pontosan 12 éve, egy szép nyáreleji szombaton megérkezett hozzánk Bogi. A hétvégén jól megünnepeltük ezt a napot, erre a jeles eseményre készült egy igen újszerű torta. Mondhatnám, hogy követtem a trendeket, bár valószínűleg idén már más (is) a divat.
Boldog születésnapot, Kicsim!
Az ötletet a google "szám torta" keresésére találtam, ahol szebbnél szebb megoldások születtek. Bátran állíthatom, hogy nem lehet elrontani!
Az én változatom a szokásos almáspite tésztánkra épült, a krém:
  • 500 gramm mascarpone
  • 500 ml tejszín
  • kb 100 gramm porcukor
  • 1 teáskanál vaníliás porcukor (saját keverés!)
Egy biztos, hogy fele ennyi krém is elég lett volna.
 
Íme egy videó, ami segíthet bárkinek:

2019. június 7., péntek

Egy meg nem élt születésnapra

Ma is gyújtottam gyertyát. Apu ma lenne 83 éves. Így ez a gyertya neki égett a Karl-Rahner Platz-on álló Jezsuita templomban, Innsbruckban.
Maga a templom azért volt különleges, mert a falak fehérek voltak, és csak domborodó mintázat, a fények és árnyékok játéka törte meg a nagy felületeket. Nem biztos, hogy ez a legjobb szó rá, olyan elegáns volt.